ישנם בעלי ובעלות עסקים המתנהלים עם פנקסי שיקים באופן שוטף הן בקבלת כספים מלקוחות והן בתשלום עבור ספקים. ישנם הנמנעים מן השיקים בכל מחיר, ורואים בהם כמעין דרך פסולה אשר עלולה להוביל בסופו של דבר להתנהלות פיננסית לא נכונה. לבסוף, פעילות פיננסית נכונה ואחראית טמונה אך ורק ביכולת הניהולית להבין כיצד להצעיד את העסק קדימה, ולעתים להיעזר ביתרונות האשראי הקיימים בשימוש בשיקים.
אחת מן הדרכים הנפוצות להיעזר בשיקים למען הזרמת חמצן לעסק והבטחת התנהלותו העקבית, היא ניכיון שיקים. מדובר בהלוואה חוץ-בנקאית לכל דבר ועניין, ובמסגרתה בעלי העסק מביאים את השיקים הדחויים שקיבלו מלקוחותיהם לגוף חיצוני, וגוף זה מעניק להם כסף נזיל מזומן, זאת בכפוף לעמלה מסוימת, בדומה להלוואה.
עשה ואל תעשה בניכיון שיקים
חשוב לציין: ניכיון שיקים הוא הליך מקובל ונפוץ. הוא איננו נחשב לעבירה על החוק, ואיננו מתבצע על-ידי גופים בעלי רקע מפוקפק, אם כי תמיד חשוב לבחון היטב ולבדוק את הגוף אליו פונים.
אולם בדומה לכל הלוואה, גם זו הנלקחת מטעם הבנקאים, הרי שחשוב לבחון היטב את הצעד ולהבטיח כי אכן התנהלות זו עם השיקים, נעשית באופן אחראי.
אל תמהרו לפנות לכל גוף, והקפידו לערוך בדיקה מקיפה באשר לרקע שלו. כתבו את שם הגוף המעניק שירותי ניכיון שיקים ברשת, ובחנו מהם הפידבקים העולים מצד גולשים או מצד אתרים חדשותיים.
אל תמהרו גם לפנות אל הגוף עם שיקים דחויים שניתנו על-ידי לקוח חדש שאינכם מכירים. האם אתם יודעים אם השיקים אכן ייפרעו? או שמא יימצא שאין להם כל כיסוי. ומה באשר למקרה בו לא יהיה כיסוי לשיק? בחנו היטב את תנאי ההלוואה האמורים בחוזה ההתקשרות.
בחינת פעילותו הפיננסית של העסק
עסקים רבים, גם היום, מתנהלים עם שיקים ומציגים פעילות פיננסית תקינה ורווחית. בדומה להלוואה מן הבנק, כך עלינו לשאול את עצמנו בניכיון שיקים: האם אנחנו עושים את הצעד הנכון והאחראי בפן הפיננסי?
האם אנחנו בוחרים לפנות אל ניכיון השיקים לאחר שבקשתנו להלוואה מן הבנק סורבה? מדוע היא סורבה? בנקים אמנם לעתים נוטים להחמיר, אך על מה נפלה ההחלטה? פניה בהולה לניכיון שיקים, זאת מבלי שווידאנו את עברו הפיננסי של הלקוח (האם ישנו כיסוי?), וזאת מבלי שחייבנו אותו לפרק זמן מסוים (האם הלקוח יבחר לסיים התקשרות בטרם ייפרעו כל השיקים?), יכולה להוביל לתסבוכת אל מול האשראי שניתן מטעם החברה החוץ-בנקאית.
את הפעילות הפיננסית ובאשר לאם מדובר בצעד הנכון או לא, חשוב לערוך עם האדם הקרוב ביותר לפעילותו הפיננסית של עסקיכם, הלא הוא רואה החשבון. ייעוץ עם רואה חשבון שגם מצוי ומביא עמו בקיאות בנושאים אלו, יכול לסבר את האוזן ולסייע לכם לערוך את הצעד הנכון והשקול ביותר.
ובכל שאלה והתייעצות בנושא זה, הרי שהינכם יכולים לפנות גם אלינו, ונציגינו ישמחו לסייע בכל שאלה.